Posibilitate de plata prin card!

Capuse

Capusele sunt artropode parazite temporar, ataca omul si animalele si se hranesc cu sange pentru a-si completa ciclurile de viata complexe. Fac parte din clasa Arachnida (clasa ce include si paienjenii) si sunt implicate in transmiterea unor boli atat la animale (Babesioza) cat si la om (boala Lyme). Noile descoperiri in paleontologie arata ca aceste insecte exista inca de acum 90 de milioane de ani. Exista peste 800 de specii de capuse in intreaga lume insa doar doua genuri sunt cel mai des intalnite si anume capusele Ixodidae (capuse tari) si capusele Argasidae (capuse moi).

Capusele au activitate maxima incepand cu sezonul de primavara (sfarsitul lunii martie) pana toamna (septembrie-octombrie), acestea paraziteaza temporar animalul sau omul iar in stare libera traiesc in natura, in sol, iarba, tufisuri unde reusesc sa supravietuiasca fara hrana ani de zile. Capusele nu zboara, nu sar ci pur si simplu se tarasc si se agata de gazda aflata in trecere. Pot fi aduse de vant chiar si in locatiile fara vegetatie.

Nu toate capusele transmit boli! La animale, doar capusele purtatoare de babesii (paraziti unicelulari) pot afecta organismal acestora. La om, doar capusele infestate cu bacteria Borrelia burgdorferi transmit boala Lyme. Pentru ca nu avem cum sa ne dam seama cu ochiul liber care capuse sunt purtatoare de paraziti sau bacterii, intotdeauna trebuie sa ne protejam de acestea.

Pentru a evita muscatura unei capuse trebuie sa luam urmatoarele masuri:

  • Deparazitarea externa a animalelor de companie (in special a cainilor) pe tot parcursul anului.
  • Efectuarea dezinsectiilor exterioare preventive in special in sezonul cald mai-septembrie
  • Aplicarea pe corp a substantelor repelente (sprayuri, emulsii, solutii), in cazul in care frecventati spatii cu iarba inalta si deasa.
  • Purtarea pantalonilor lungi si bluzelor cu maneca lunga, incaltaminte inchisa in zonele cu multa vegetatie.
  • Curatarea si intretinerea permanenta a spatiilor verzi: taierea ierbii, greblarea frunzelor, indepartarea buruienilor.

Daca este descoperit un focar cu capuse, singura metoda prin care le puteti indeparta este dezinsectia atat exterioara cat si interioara (in unele cazuri). Dezinsectia exterioara se realizeaza cu aparatura specializata, termonebulizatoare, atomizoare si cu insecticide profesionale.

In cazul in care sunteti muscat de o capusa si este prinsa de piele ,trebuie sa va prezentati imediat la medic. Capusa se va indeparta cu ajutorul unei pensete. Muscatura unei capuse este lipsita de durere deci este posibil sa nu simtiti nimic in timp ce se prinde de piele si se hraneste. Dupa ce se desprinde, se va observa tumefactie locala, prurit si inflamatie.

Stihl Basf Bayer IGEBA Spray Team SMBure Ekommerce
Telefon 0376 448 098 E-mail contact@ecoprest.ro Oferta de pret Trimite o cerere de oferta
0376 448 098 Trimite o cerere
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna experienta de vizitare. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii cu Politica de Cookie-uri si Politica de Confidentialitate Accept