Care este diferenta dintre dezinsectie, dezinfectie si deratizare si cat de periculoase sunt produsele biocide?

In lumina nefericitelor evenimente de la Timisoara, Arad si Bucuresti, unde, din cauza utilizarii incorecte sau nerespectarii indicatiilor din fisa de securitate a produselor biocide, zeci de persoane s-au intoxicat ba chiar s-a ajuns la deces, am hotarat sa facem o scurta prezentare a serviciilor de dezinsectie, dezinfectie si deratizare. In mass-media am observat ca se face des confuzie mai ales cand vine vorba de dezinsectie si deratizare.
Deratizarea reprezinta totalitatea masurilor luate pentru combaterea rozatoarelor periculoase din punct de vedere sanitar pentru om. Mai exact deratizarea se face atunci cand avem probleme cu soarecii sau sobolanii. In procesul de deratizare se utilizeaza produse rodenticide/raticide („otrava” sub diverse forme) sau capcane ecologice.
Dezinsectia reprezinta ansamblul mijloacelor si metodelor de combatere a insectelor si acarienilor care vehiculeaza si transmit boli infecto-contagioase si parazitare la om si animale. In procesul de desinsectie se utilizeaza produse biocide sub diverse forme. Biocidele sunt substante active care au rolul de a distruge organismele daunatoare prin mijloace chimice si biologice. Toate aceste produse utilizate in spatiile locuite de oameni fac parte din grupule de toxicitate III si IV. Daca prestatorul dar si beneficarul respecta toate indicatiile din fisa de securitate a produsului, nu exista nici un fel de risc de intoxicare accidentala. Fosfura de alumniu utilizata sub forma de „pastile” cu denumirea comerciala „Delicia Gastoxin” in procesul de dezinsectie executat in imobilul din Timisoara face parte din categoria T+ (cel mai mare grad de toxicitate) si este conceputa pentru deratizarile exteriore (in camp deschis) sau depozite deschise de cereale. Pentru a utiliza aceste biocide, din grupele T si T+ este necesara o autorizatie speciala.
Dezinfectia este una dintre cele mai importante operatiuni care fac parte din complexul masurilor de profilaxie si combatere a epizootiilor si are scopul de a distruge agentii patogeni ai diferitelor boli infectioase sau parazitare din mediul inconjurator.In cadrul locuintelor, dezinfectantii sunt folositi pentru a ucide microorganismele si virusurile care pot creste in locuri cum ar fi in special bucataria sau baia, dar si alte incaperi. Dezinfectantii sunt folositi pe scara larga in institutiile medicale, spitale, centre de sanatate si birouri ale medicilor pentru a ucide diferite tipuri de germeni care pot provoca tot felul de boli infectioase sau bacteriene.
In cazul liceului german din Arad, pe langa utilizarea unui produs fara aviz, problema a fost lipsa igienizarii (curatenie). Orice dezinfectant utilizat in interiorul unei scoli are un timp de actiune, mai exact timpul de care are nevoie pentru a distruge agentii patogeni. Acest timp de actiune variaza, in functie de produsul biocid utilizat, de la 30 minute pana la cateva ore. Urmatorul pas este igienizare care se face prin stergerea suprafetelor pe care s-a intervenit cu detergent si aeriserea corecta a incaperilor.
In concluzie, operatiunile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare, daca sunt executate de personal instruit si respectand indicatiile specifice fiecarui produs, nu sunt periculoase pentru om si animalele de companie.
Daca apelati la serviciile unei firme de profil, pe langa documentul fiscal de plata, asigurativa ca primiti si un proces verbal de interventie care sa contina cel putin urmatoarele informatii: denumirea comerciala a produsului utilizat, substanta activa, dozajul utilizat, cantitatea de substanta si masuri de respectat post operatiune. De asemenea puteti solicita si fisa de securitate a produsului.
22.01.2020 Mihai Cretu