Soarece
In fiecare toamna si iarna (octombrie-februarie) soarecii intra in casele noastre in cautare de hrana, apa si adapost. Desi trupurile lor sunt mici, soarecii mananca intre 15-20 de ori pe zi si prefera sa-si construiasca cuiburile in apropierea surselor alimentare.
Cea mai intalnita specie este soarecele de casa (Mus Musculus).
Soarecii sunt buni saritori, alpinisti si inotatori. Ei pot sari in aer pana la 30 cm, permitandu-le sa se catere cu usurinta pe blatul de bucatararie, mese, dulapuri.
Se strecoara cu usurinta prin cele mai mici fisuri aflate la exterior si pot patrunde in interiorul casei dumneavoastra. Soarecii interactioneaza cu mediul folosindu-se de simtul tactil, gust, miros, auz si vedere. Sunt in general animale nocturne si isi desfasoara activitatea predominant noaptea. Prefera spatii calde si uscate, evitand umezeala. Soarecele poate supravietui cu foarte mici cantitati de apa, adeseori umezeala din hrana pe care o consuma este suficienta pentru necesarul zilnic. Au vederea slab dezvoltata, deoarece comportamentul norcturn nu necesita acuitate vizuala inalta. Soarecii nu disting culorile, vad doar in alb si negru.
Rata de reproducere a sorecilor este mare, infestari importante putand aparea rapid de la o singura pereche. Ating maturitatea sexuala la 5-6 saptamani si pot da nastere unui numar de 6-10 pui. O femela soarece de casa poate naste o data la fiecare 21 de zile.
Soarecii pot transmite (prin urina, fecale, prin contactul cu blana si picioarele acestora) pana la 200 de agenti patogeni umani cum ar fi Salmonella.
Prezenta soarecilor este indicata de urmatoarele semne:
- Excremente, acestea variaza intre 3-6 mm lungime;
- Pete de urina si miros, soarecii nu miros atat de puternic ca sobolanii;
- Urme de labe si cozi lasate in praf;
- Cuiburile soarecilor, se gasesc in case sau in alte structuri care le ofera protectie impotriva vremii rece. Prefera podurile, garajele si spatiile de sub podele. Cuibul este format din materiale maruntite, hartie, plastic, tesaturi;
- Resturi de mancare, soarecii lasa adeseori in urma alimente mancate pe jumatate;
- Zgomote, soarecii pot fi auziti miscandu-se pe timp de noapte cand acestia rod sau zgarie.
Pentru combaterea soarecilor se folosesc statii de intoxicare cu capcane adezive, capcane mecanice sau raticid sub diverse forme (pasta, blocuri cerate, peleti, spuma), toate acestea se amplaseaza strategic in diferite puncte dupa ce s-a efectuat inspectia spatiului respectiv. Aceste procedee sunt cunoscute sub denumirea de servicii deratizare.
Pentru prestarea acestor servicii, pentru eliminarea riscurilor si cresterea eficientei, se apeleaza la o firma specializata, cunoscuta popular dupa denumirea de firma deratizare sau firma de deratizare. Serviciile se pot presta punctual, doar pentru stingerea unui focar, sau, asa cum este reglementat in cazul persoanelor juridice, regulat, in baza unui contract cunoscut sub denumirea de contract deratizare.