Posibilitate de plata prin card! plata prin card

Sobolan

Controlul rozatoarelor este un domeniu in plina evolutie in Europa. In prezent sobolanii sunt o problema destul de mare in zonele rurale dar si in zonele urbane.

In mediul rural, sobolanii traiesc in general afara in perioadele calde ale anului, pe campuri si garduri vii, unde este hrana din abundenta. Pe masura ce temperaturile incep sa scada si hrana devine mai greu de gasit, acestia migreaza spre ferme si constructii, in cautare de adapost si hrana. In amenajarile urbane sobolanii se plimba nestingheriti in zonele in care gasesc hrana si adaposturi.

Exista doua specii de sobolani cel mai des intalnite in prezenta omului:

  • Sobolanul norvegian sau de canalizare (Ratus Norvegicus)
  • Sobolanul negru de casa (Rattus rattus)

Pentru a se proteja sobolanii se deplaseaza doar pe rute bine cunoscute (intre cuiburi si sursele de hrana), ferite si se aventureaza rareori in spatii deschise. Traseul lor se bazeaza pe recunoasterea obiectelor care raman constante si nu se schimba. Orice lucru nou sau straniu care apare in mediul lor este tratat cu maxima precautie si suspiciune si investigat mult timp inainte de a fi acceptat. Acest comportament al sobolanilor este definit de termenul neofobie sau teama de nou. Sobolanii nu pot supravietui fara apa, aceasta fiind un factor important in alegerea locului in care se stabilesc. Pentru ei este vital sa gaseasca o locatie cu acces la surse de apa, fie ca apa provine de la robinete, canalizari, canale de apa care au scurgeri, sau orice alta sursa. La fel ca si soarecii, sobolanii sunt nocturni, exceptand indivizii tineri sau mai slabi carora adeseori nu li se parmite sa se hraneasca decat dupa ce au terminat cei dominanti, si anume, in multe cazuri, doar in timpul zilei.

Semne care ne ajuta sa identificam prezenta sobolanilor:

  • Excrementele , variaza intre 12-20 mm lungime;
  • Pete de urina si miros, sobolanii urineaza des si in multe locuri pe unde trec;
  • Trasee si urme, poteci prin vegetatie, urme de labe si cozi;
  • Urme de muscaturi;
  • Vizuini (galerii), sunt gauri sapate in pamant care duc la cuibul sobolanilor. In general intrarea in viziuina are 10 cm latime si se poate gasi sub cladiri, foisoare, gramezi de lemne, vegetatie joasa si mormane de deseuri;
  • Resturi de mancare, sobolanii tind sa manace tot ce gasesc si vor lasa in urma lor resturi necomestibile;
  • Intalniri directe, zarirea sobolanilor pe timp de zi poate fi semnul unei infestari majore;
  • Zgomote, sunetele produse atunci cand acestia rod sau zgarie.

Pentru combaterea soarecilor se folosesc statii de intoxicare cu capcane adezive, capcane mecanice sau raticid sub diverse forme (pasta, blocuri cerate, peleti, spuma), toate acestea se amplaseaza strategic in diferite puncte dupa ce s-a efectuat inspectia spatiului respectiv. Aceste procedee sunt cunoscute sub denumirea de servicii deratizare.

Pentru prestarea acestor servicii, pentru eliminarea riscurilor si cresterea eficientei, se apeleaza la o firma specializata, cunoscuta popular dupa denumirea de firma deratizare sau firma de deratizare. Serviciile se pot presta punctual, doar pentru stingerea unui focar, sau, asa cum este reglementat in cazul persoanelor juridice, regulat, in baza unui contract cunoscut sub denumirea de contract deratizare.

Stihl Basf Bayer IGEBA Spray Team SMBure Ekommerce
Telefon 0376 448 098 E-mail contact@ecoprest.ro Oferta de pret Trimite o cerere de oferta
0376 448 098 Trimite o cerere
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna experienta de vizitare. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii cu Politica de Cookie-uri si Politica de Confidentialitate Accept