Tantar
Culicidele sau tantarii sunt insecte cosmopolite, adaptabile la conditii ecologice extrem de variate. Femelele se hranesc cu sangele omului si animalelor si au rol de vector in transmiterea multor agenti patogeni.
Exista peste 3.500 de specii de tantari in toata lumea iar prezenta lor dateaza inca din era Jurasica.
Prezenta populatilor de tantari depinde de existenta habitaturilor favorabile dezvoltarii acestora (mlastini, lacuri, balti, diferite acumulari temporare de apa).
In zonele temperate, tantarii au o dinamica sezoniera astfel incat la sfarsitul primaverii creste densitatea populatiilor si se mentine pana toamna, in septembrie, atunci cand adultii se retrag si se pregatesc de hibernare.
Majoritatea tantarilor au activitate nocturna. Masculii se hranesc cu sucuri vegetale iar femelele cu sange. Aparatul bucal prezinta o trompa adaptata pentru intepat si supt.
In urma muscaturii de tantar se pot forma papule pruriginoase pe piele sau chiar edeme.
“Setea de sange” la femela apare dupa fecundare, acestea devenind foarte agresive. O femela suge intre 1,5-3 ml sange, cantitate ce depaseste greutatea sa.
Rolul patogen indirect este foarte important, tantarii fiind vectori biologici pentru numerosi agenti patogeni.
Tantarii anofeli transmit paludismul la om (malaria, friguri palustre) si helmintoze-filarioze umane (viermi). De asemenea, transmit viroze, cum ar fi febra galbena, encefalite virale, boli bacteriene (Pasteurella spp).
Din 2012, Institutul Cantacuzino supravegheaza tantarul tigru din Romania.
Tantarul comun, de apartament sau de bloc (Culex pipiens), petrece iarna si dezvolta larve in subsolul blocurilor. Acestia transmit virusul West Nile. Oamenii de stiinta au identificat pentru prima data acest virus la o femeie febrila din Uganda - districtul West Nile in 1937. Au fost raportate focare mari de virus in Israel, Africa de Sud si Romania pana la sfarșitul anilor 90.
In Romania, in 2016, infectia cu virusul West Nile a totalizat 93 de cazuri, inregistrandu-se 11 decese.
Protejarea de atacul tantarilor adulti se realizeaza cu ajutorul insecticidelor (organofosforice, piretrine), aplicate in locuinte, spatii verzi, parcuri, curti rezidentiale si prin tratarea apelor statute (fantani neacoperite, puturi, balti, apa statuta sub diferite forme).
Pentru combaterea acestui daunator se executa opeatiunile cunoscute sub denumirea de servicii dezinsectie. Pe langa acestea, un rol foarte important il are si operatiunea de delarvizare care are rolul de a extermina tantarii inca din stadiul de larve. Procesul de dezinsectie este amplu si se poate executa sub diferite forme/prin intermediul diferitelor procedee precum dezinsectia prin pulverizare, prin termonebulizare sau tratament ULV (ultra low volum sau “ceata rece”). “Dezinsectie tantari” este unul dintre cei mai cautati termeni in mediul online deoarece tantarii sunt una dintre cele mai mari si incomode probleme cand vine vorba de daunatori.